PETUA / TIP

Petua Mudah Untuk Menghilangkan Jerawat.

Pasti ramai daripada anda yang mengalami masalah jerawat. Perkara ini adalah merupakan satu masalah yang normal untuk proses kematangan atau pembesaran manusia. Terdapat terlalu banyak produk yang dijual dipasaran untuk mengatasi masalah ini. Tetapi adakah ia berhasil? Berikut adalah cara mudah untuk menghilangkan jerawat dan juga cara paling menjimatkan kos rawatan yang boleh anda lakukan.

1. Minum banyak air - Salah satu cara mudah untuk membantu anda menghilangkan jerawat adalah dengan meminum air masak dengan kuantiti yang banyak. Ini kerana air amat berkesan untuk membuang toksin berbahaya dalam badan seseorang. Pastikan anda meminum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

2. Bawang putih - Bawang putih adalah amat mujarab untuk membantu mengecutkan jerawat yang baru tumbuh. Caranya adalah dengan hancurkan bawang putih tersebut kemudian lumurkan pada bahagian muka yang ditumbuhi jerawat. Selain daripada itu, ada juga pakar berpendapat bahawa sekiranya rawatan ini dilakukan secara konsisten, ia dapat membantu membersihkan dan melindungi liang-liang muka anda daripada dijangkiti oleh bakteria.

3. Menjaga pemakanan - Pemakanan juga sebenarnya mempengaruhi kulit seseorang untuk ditumbuhi jerawat. Elakkan daripada mengambil makanan yang mengandungi kandungan minyak, gula dan lemak yang tinggi. Makanan ini termasuk kek, kuih, coklat, pizza, makanan segera dan makanan yang diproses. Mengamalkan makanan sihat seperti memakan sayur-sayuran, buah-buahan dan daging tidak berlemak seperti tuna, dada ayam dapat membantu untuk mengatasi masalah ini.

(ENSAIKLOPEDIA PETUA MELAYU LAMA) 6 Tips Kulit Cantik & Sihat

1. Makan makanan berkhasiat. Hindari atau kurangkan makanan yang mengandungi lemak dan berminyak. Kamu juga perlu menghindari makanan yang boleh menyebabkan punca kepada masalah jerawat dan berminyak. Contohnya kentang goreng dan minuman soda. Kamu perlu mengenalpasti makanan yang tidak perlu untuk tubuh kamu. Ini disebabkan setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza. Kalau rasa kamu makan coklat hari ni, esok timbul jerawat. Hindari dari makan coklat. Banyakkan makan buah dan sayuran.

2. Bersenam dan Minum Air Putih. Minum air putih lapan gelas sehari dan bersenam secara teratur. Siapa kata anda tidak boleh bersenam setiap hari? Kalau anda merupakan seorang suri rumah, peluang bersenam memang ada. Pastikan semasa mengemas rumah, tutup kipas atau aircond. Biarkan peluh keluar dari tubuh anda. Lakukan aktiviti menyapu, mengemas dan mop lantai sebagai rutin senaman di rumah. Selain anda sihat, rumah pun kemas kan ? jangan lupa banyakkan minum air kerana tubuh kita memerlukan air yang banyak. Kelancaran darah menjadikan kulit kembali berseri.

3. Cuci muka sebelum tidur. Biasakan anda tidur dalam keadaan bersih. Cuci muka terlebih dahulu sebelum tidur. Anda juga boleh menggunakan krim malam untuk membaiki tekstur wajah atau melembapkan kulit. Sekali seminggu gunakan pupur wajah. Jangan pula anda tidur dengan pupur wajah masih di muka!
- CDGN: GUNALAH SET PENJAGAAN KULIT MUKA CEST BELLE -

4. Tidur yang cukup. Tidur lapan jam sehari amat penting. Ianya bertujuan untuk merehatkan badan agar sistem tubuh berjalan dengan baik. Jika anda tidak cukup tidur, anda akan menghadapi masalah jerawat dan tubuh lesu dan tidak bermaya. Selain itu, anda akan mula dikenali sebagai Pandawoman disebabkan wujud lingkaran gelap bawah mata!

5. Lindungi kulit daripada Matahari. Penting untuk kita melindungi kulit dari sinaran cahaya matahari. Ianya untuk mengelakkan muka menjadi merah, terbakar dan timbul garis kedutan. Pakai krim tabir suria sebelum anda keluar rumah setiap hari.
- CDGN : PAKAILAH TREATMENT CREAM FOUNDATION SPF30 & DUAL POWDER FOUNDATION SPF30 (KOSMETIK LALUMIERE)-

6. Berhenti merokok. Hey ladies! jangan merokok. Tak cun tau!Cara Mencuci Muka Dengan betul

Langkah 1. Cuci Tangan


Ingat cuci tangan sebelum membersihkan muka, memegang make up atau memegang wajah. Ini kerana, tanpa kita sedari, sebenarnya banyak bakteria yang terdapat di tangan kita. jika tidak dibersihkan, bakteria dan kotoran tersebut akan berpindah ke wajah anda. Sebaik-baiknya gunakan sabun antibakteria dan cuci tangan dengan air suam.

Langkah 2. Ikat Rambut Anda (Jika Perlu)
Dengan mengikat rambut, selain muka mudah dibersihkan, wajah anda juga akan terhindar dari kotoran yang ada pada rambut.

Langkah 3. Bersihkan Makeup

Jika anda mengenakan make up, bersihkan dahulu dengan menggunakan makeup remover sebelum mencuci muka supaya product penjagaan muka boleh bertindak dengan lebih effective.

Langkah 4. Basahkan Muka

Percikkan sedikit air suam ke wajah agar pori-pori lebih terbuka. Dengan itu, produk penjagaan muka dapat meresap ke wajah dengan lebih berkesan.
  

Langkah 5. Menggunakan Pencuci  Muka

Letak sedikit pembersih muka di telapak tangan atau sponge. Gosokkan di telapak tangan dan sapu secara lembut dengan menggunakan jari-jari tangan atau sponge ke seluruh wajah bermula dari dahi, hidung, pipi, dagu dan leher. Lakukan pergerakkan memutar pada wajah selama beberapa minit.
Biarkan formula pencuci muka meresap selama beberapa minit ( 1-2 minit ).

Langkah 6. MembilasBasuh muka dengan air beberapa kali sehingga sisa-sisa sabun hilang di wajah. Gunakan air sejuk agar pori-pori tertutup dan melancarkan peraliran darah. Keringkan wajah dengan tuala bersih


Langkah 7. Gunakan Toner

Bagi Anda yang memiliki wajah berminyak, sangat disarankan menggunakan face toner setelah mencuci muka. Toner berfungsi membersihkan sisa makeup, kotoran dan minyak yang mungkin masih tertinggal meskipun telah dicuci dengan sabun muka. Toner juga berfungsi mengecilkan pori, menghilangkan minyak dan menjernihkan kulit. Sapukan toner secukupnya ke wajah dengan kapas.

Langkah 8. Lembapkan Kulit

Oleskan moisturizer atau face cream pada wajah setelah selesai membersihkan wajah supaya kelembapan kulit muka terjaga. Pastikan anda menggunakan

No comments:

Post a Comment